Followers

Monday, August 8, 2011

My 1st Trifle







Salam..
genap 8 hari kita berpuasa..
semua blog asyik cta psl mkn ja..ada yg berbuka di luaq, ada yg teringin itu ini (mcm aku), n ada yg sudi share2 resepi juadah berbuka..

kali ni, aku bkn nak share resepi pun sbb konpem ramai dh tau nk wat bnda ni...aku ja baru 1st time wat...n nasib baik menjadi ngn sedap n jayanya.....

ya...

aku dh berjaya wat TRIFLE...(credit utk diri sendiri)....

mggu lps, posa ke2, ada la p tesco..semangat nk bl bahan2 nk wat trifle ni....


mcm suma tau, ni la bnda2 yg disgunakan utk wat trifle ni....

blk ja umh, start cari bekas utk isi trifle ni...aku mntk tlg adik aku yg las utk tlg...
mula2, soh dia susun swiss roll cmni...
bl 2 kotak ja..so, x bape pack sgt la susunan trifle tu...



pastu, start masak kastard....smpai pekat cmni..

buka tin cocktail..sbb nk ambk air buah ni utk renjis2 dipilis atas swiss roll td....


masak agar2

dah siap kastard td, trus tuang atas swiss roll...cuak la 1st time masak kastard...takut x jadi...tp Alhamdulillah..mnjadi kastard aku...


then, tabur buah2 cocktail....


lastly, bru letak agar2...
dan simpan dlm peti ais smpai agar2 tu keras..bru lah mkn...





tadda....siap utk dimakan











11 comments:

  1. kalo saya buat trifle, layer nya: swiss roll then crystal jelly then custard then yoghurt then peach tin. hihii~

    ReplyDelete
  2. ya ka? mcm2 jenis lapisan org wat..ikut kreativiti masing2

    ReplyDelete
  3. kaizen: dh abeh pun...huhu

    hans: kelihatan sedap, msuk mulut pun sedap

    ReplyDelete
  4. alamak...cam bestlah...aku tak pernah lagi makan benda ni...hehehe

    ReplyDelete
  5. AHMAD ENDO : MMG BEST..TRY ARR WAT...

    ReplyDelete
  6. rossa alina : ia sejenis makanan pencuci mulut..mcm puding...try google tgk...mcm2 jenis lg ada...ni yg simple pnya.. =)

    ReplyDelete